ViktVäktarna - Falafel med myntasås

Falafel med myntasås

12
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Falafel gör klassiskt med torra kikärter som blötläggs och sedan friteras bollarna i olja. Här har vi en variant som både går snabbare och är mer hälsosam, utan att göra minsta avkall på den goda smaken. Serveras i tortillabröd med grönsaker och en fräsch myntasås.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

4 klyfta(or)

Kikärter, konserv

2 förp, avrunnen/avrunnet

Koriander

1 msk, mald

Spiskummin

2 tsk, mald

Sambal oelek

2 tsk

Salt

1 tsk

Bladpersilja

1 knippe(n), stort

Vetemjöl

2 msk

Rapsolja

2 msk

Tortillabröd

4 stor(t)/stora

Romansallad

1 st

Tomat

2 st

Lök

1 st, röd/röda

Turkisk yoghurt 10%

2 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Mynta

1 knippe(n)

Citron

1 msk, pressad

Instruktioner

  1. Grovhacka löken och lägg tillsammans med vitlök, avrunna kikärter, koriander, spiskummin, sambal och salt i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge.
  2. Lägg över i en skål och blanda ner finhackad persilja och mjöl. Om smeten är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra i 15 minuter i kylen.
  3. Blanda ihop yoghurt, finriven vitlök, finhackad mynta och pressad citron. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen.
  4. Forma små biffar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar.
  5. Värm olja i en panna på medelhög värme. Stek biffar gyllenbruna.
  6. Servera falafeln i tortillas med strimlad sallad, skivad tomat, strimlad lök och myntasåsen.