Foto av Falafel med myntasås från WW ViktVäktarna

Falafel med myntasås

13
11
11
SmartPoints per portion
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Falafel är egentligen friterade kikärtsbollar. I detta recept steks de istället, utan att göra minsta avkall på den goda smaken. Servera med en fräsch myntasås i tunnbröd.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Spiskummin

1 tsk, mald

Koriander

2 tsk, mald

Sambal oelek

2 tsk

Vetemjöl

1 msk

Bladpersilja

1 knippe(n)

Olivolja

2 msk

Tunnbröd, mjukt

4 stor(t)/stora

Romansallad

1 st

Tomat

2 st

Turkisk yoghurt 10%

2 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Mynta

1 knippe(n)

Citron

1 st, 1 msk pressad

Instruktioner

  1. Skala och grovhacka löken och skala vitlöken. Lägg avrunna kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, koriander, sambal, mjöl, salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge. Du kan även använda en stavmixer till detta. Lägg smeten i en skål, tillsätt finhackad persilja och rör runt. Den ska ha en fast konsistens. Om den är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra i 15 minuter. Gör under tiden myntasåsen genom att blanda samman yoghurt, pressad vitlök, finhackad mynta och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen i kylen. Forma runda bollar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och stek bollarna gyllenbruna. Servera falafeln med tunnbröd, sallad, skivad tomat och myntasåsen.