ViktVäktarna - Fänkål- och citronkryddad lax

Fänkål- och citronkryddad lax

4
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Plåtmat sommar edition! Fänkål- och citronkryddad lax, färskpotatis, zucchini och tomat som tillagar sig själv i ugnen medan du njuter i solen (och snabbt svänger ihop den goda yoghurtsåsen med honung, citron och senap). Det låter väl inte så dumt eller?

Ingredienser

Färskpotatis

600 g, eller små delikatesspotatisar

Cocktailtomater

400 g

Zucchini (squash)

2 medelstor(t)/medelstora

Timjan

2 msk, färsk

Olivolja

1 msk

Lax

600 g

Citron

1 st

Fänkålsfrön

2 tsk

Flingsalt

1½ tsk

Ruccola

65 g

Grekisk yoghurt 0%

2 dl

Honung, flytande

2 tsk

Senap (dijon)

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150° varmluft.
  2. Halvera potatisen (lämna skalet på). Skär zucchini i grova bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tomater och blanda med salt, peppar, hackad timjan och hälften av oljan. Sätt in i ugnen 30 minuter.
  3. Riv citronskalet ner i en mortel och tillsätt fänkålsfrön och flingsalt. Krossa ihop till ett fint pulver och gnugga på laxen tillsammans med resterande olja.
  4. Gör ett tomrum på plåten med grönsaker och lägg på laxen. Sätt tillbaka i ugnen tills laxen är så genomstekt du vill ha den, ca 10 minuter.
  5. Blanda ihop yoghurt, honung och senap och smaka av med pressad citron och salt.
  6. Toppa plåten med lax och grönsaker med ruccola och ringla över såsen.