ViktVäktarna - Rostade grönsaker och salladsost med pesto

Rostade grönsaker och salladsost med pesto

10
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Perfekt vardagsmat! En härlig bit ost toppad med en citron-, sumak- och honungsblandning ugnsrostad tillsammans med sötpotatis, broccoli och rödlök. Till denna härliga plåt serveras dessutom en drömmig pesto. Missa ej.

Ingredienser

Sötpotatis okokt

600 g

Broccoli

2 stånd

Lök

2 st, röd/röda

Cocktailtomater

250 g

Olivolja

1 msk

Salladsost (feta) 10%

150 g

Citron

1 tsk, pressad

Honung

1 tsk

Sumak

¼ tsk

Spenat, förvälld/fryst

50 g

Basilika

1 kruka(or)

Spenat, förvälld/fryst

25 g

Parmesanost

1 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

½ st

Solroskärnor

3 msk

Olivolja

1 msk

Vatten

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150° varmluft (175° utan varmluft).
  2. Skala och tärna sötpotatis, dela broccoli i mindre bitar och klyfta lök. Lägg på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tomater. Häll på olja och blanda runt så allt täcks. Lägg osten på plåten.
  3. Blanda ihop pressad citronsaft, honung och sumak och häll över osten. Sätt in plåten i ugnen ca 30 minuter. Lägg på spenat när den kommer ut ur ugnen.
  4. Lägg basilika, spenat, parmesan och finhackad vitlök i en stor mortel och krossa lätt. Riv ner skal och pressad saft från citron och tillsätt solroskärnor, olja och vatten och krossa ihop till en pesto. Toppa grönsakerna och osten med peston.

Anteckning

Det funkar utmärkt att rosta stora halloumitärningar istället. Även en god, kryddig korv blir smarrigt på denna plåt!