ViktVäktarna - Filodegspaj med fläskfilé och purjo

Filodegspaj med fläskfilé och purjo

8
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim 5 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Vi får inte nog av filodegspajer – de är enkla, de är krispiga och de är riktiga publikfriare! Och denna variant med fläskfilé, purjo och senap är verkligen inget undantag.

Ingredienser

Fläskfilé

1 kg

Lök

1 st, gul/gula

Purjolök

1 kg

Vitlök

2 klyfta(or)

Salvia

2 msk, 14 blad

Rapsolja

1 msk

Vetemjöl

2 msk

Vatten

2 dl

Kycklingbuljongtärning

½ st

Fraiche 5%

2 dl

Senap

2 msk, grovkornig

Filodeg

250 g

Rapsolja

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Dela köttet i 2 cm-tjocka kuber. Skiva gul lök, purjolök och vitlök fint. Hacka salvia.
  3. Värm hälften av oljan i en panna och bryn köttet i omgångar. Lägg åt sidan och värm resterande olja i samma panna. Stek den gula löken och purjolöken i pannan tills den mjuknat, ca 10 minuter.
  4. Låt vitlöken och salvian steka med precis på slutet. Blanda ner mjöl och låt det steka med, under omrörning, ca 2 minuter. Lägg tillbaka köttet i pannan.
  5. Koka upp vatten med buljongtärning. Blanda ner fraiche och senap och häll över kött- och lökblandningen. Låt det sjuda några minuter och fördela sedan i två ugnsfasta formar (ca 17x25 cm).
  6. Skär filodeg i mindre bitar, skrynkla ihop något och lägg på fyllningen. Spreja eller pensla med olja och sätt in i ugnen tills filodegen är gyllene, ca 30-35 minuter.