ViktVäktarna - Fiskcurry från Goa

Fiskcurry från Goa

10
Points®
Total tid
45 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Kokosbaserad het och syrlig fisk- och skaldjursgryta från Goa, som är både enkel att laga och full av imponerande smaker.

Ingredienser

Basmatiris okokt (100% fullkorn)

4 dl

Koriander

1½ msk, hela frön

Spiskummin

1 msk, hela frön

Lök

2 st, gul/gula

Vitlök

4 klyfta(or)

Ingefära

1 msk, färsk, riven

Rapsolja

2 tsk

Chili flakes

1 tsk

Gurkmeja

1 tsk

Rörsocker

1½ msk

Krossade tomater

500 g

Kokosmjölk, lätt

8 dl

Stjärnanis

2 st

Torsk

600 g

Skalade räkor

300 g, stora

Spenat, färsk

200 g

Koriander

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rosta koriander- och spiskumminfrön i en torr het panna tills de börjar lukta, ca 1-2 minuter. Mortla till ett fint pulver.
  3. Skiva lök tunt, finhacka vitlök och riv ingefära.
  4. Värm olja i en djup panna och fräs löken tills den mjuknat, ca 10 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, chili flakes, gurkmeja, spiskummin och koriander och låt fräsa med ca 2 minuter under omrörning.
  5. Blanda ner socker, krossade tomater, kokosmjölk och stjärnanis. Koka upp och låt sedan sjuda 15-20 minuter tills såsen börjat reduceras något.
  6. Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i grytan 3-4 minuter. Lägg ner räkor och spenat och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt. Servera med ris och toppa med koriander.

Anteckning

Genom att rosta hela spiskummin- och korianderfrön får du en helt makalös smak! Men hittar du inte dem, byt ut till samma mängd malen och blanda ner med gurkmejan. Spenat är inte jättegott att frysa in, så ska en del av rätten frysas är det ett tips att lägga undan den del som ska frysas innan spenaten blandas ner och sedan tillsätta när den värms upp på nytt. Grytan håller upp till 3 månader i frysen, bara tina den och värm upp i en stor gryta när den ska ätas nästa gång.