ViktVäktarna - Fiskgratäng med jordärtskocksmos och grönkålschips

Fiskgratäng med jordärtskocksmos och grönkålschips

9
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En fiskgratäng värdig en helgmiddag! Men som funkar lika bra till vardagen, för det ska ju vara gott att leva även måndag till torsdag, eller hur?

Ingredienser

Torsk

500 g

Jordärtskocka

400 g

Potatis

500 g

Mjölk 0,5%

3½ dl

Margarin flytande 80%

1 msk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Fiskfond

1 msk

Majsstärkelse (redning)

2 msk

Dill

½ dl

Citron

½ st

Grönkål

100 g

Olivolja

½ msk

Flingsalt

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Repa och dela grönkål i mindre bitar och blanda med olja. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de är frasiga, 10-15 minuter. Ta ut och strö över flingsalt. Höj ugnsvärmen till 200°.
  3. Dela jordärtskocka och potatis i jämnstora bitar. Täck med vatten i en kastrull. Salta lätt och koka dem mjuka 15-20 minuter. Häll av det mesta av vattnet, det kan vara ca ½ dl kvar i botten. Tillsätt 1 dl mjölk och margarin och mosa ihop med potatisstöt.
  4. Lägg fisken i mitten av en stor ugnsfast form. Salta och peppra runtom.
  5. Koka upp 2 ½ dl mjölk, matlagningsbas och fond i en kastrull. Vispa ner redning och koka upp. Smaka av med dill, rivet skal och pressad saft från citron, salt och peppar.
  6. Spritsa ut moset runtom fisken. Häll den varma såsen över och sätt in i mitten ugnen tills fisken är klar och gratängen fått fin färg, ca 15 minuter.
  7. Servera med grönskålschips och citronklyftor.

Anteckning

Välj din favoritfisk. Det går också finfint att blanda ett par sorter, som lax och torsk exempelvis.