ViktVäktarna - Fiskgratäng med dragon och parmesan

Fiskgratäng med dragon och parmesan

9
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig fiskgratäng med vin, parmesan och dragon. Passar lika bra till vardag som till bjudningen.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Rapsolja

1 tsk

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Fiskbuljongtärning

1 st

Dragon

2 msk, 2-4 msk färsk

Parmesanost

1¼ dl

Torsk

500 g

Potatis

800 g

Margarin flytande 80%

1 tsk

Mjölk 0,5%

1 dl

Äggula

2 st

Olivolja

1 tsk

Haricots verts

100 g

Flingsalt

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatis.
  2. Skala och finhacka lök. Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök tills den mjuknat.
  3. Häll på matlagningsvin och låt reducera till ungefär hälften. Häll på matlagningsbas och lägg i buljongtärning. Låt puttra några minuter.
  4. Hacka dragon och blanda ner i såsen tillsammans med ost. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa den tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Blanda ner äggulor och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg mos utmed kanterna i en ugnsfast form. Lägg fisken i mitten, salta, peppra och häll på såsen. Sätt in i ugn ca 10 minuter eller tills fisken är klar.
  7. Hetta upp olja i en stekpanna och stek haricots verts hastigt. Strö över flingsalt och servera till fiskgratängen.

Anteckning

Potatismos mår alltid bra av att en eller två äggulor blandas ner på slutet, det får en helt annan krämighet då. När det ska gratineras har det ännu en fördel, moset behåller formen bättre. Så gör du en gratäng med fina toppar, kom ihåg äggulan!