ViktVäktarna - Fiskgratäng med rotsellerimos

Fiskgratäng med rotsellerimos

7
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Hur mycket gillar vi fiskgratäng? Så himla mycket! Här har vi en lite annorlunda variant med rotsellerimos och en mjölkkokt kolja smaksatt med lagerblad och kryddnejlika.

Ingredienser

Rotselleri

1 kg

Mjölk 0,5%

5 dl

Kolja

600 g

Lök

1 st, gul/gula

Kryddnejlika

1 krm, 4 st

Lagerblad

1 st

Spenat, färsk

200 g

Margarin flytande 80%

4 msk

Vetemjöl

50 g

Dill

1 knippe(n)

Mjölk 0,5%

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och tärna rotsellerin och lägg i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen ca 40 minuter tills den blir mjuk och gyllenbrun.
  3. Häll under tiden mjölk i en stor kastrull tillsammans med fisk, skalad och klyftad lök, kryddnejlika och lagerblad. Låt koka upp och sjuda ca 5 minuter. Lägg över fisken på ett fat och sila bort övrigt innehåll från mjölken.
  4. Värm lite vatten i panna och blanda ner spenaten. Låt den bara precis sjunka ihop något, ta upp och låt rinna av.
  5. Värm 3 msk margarin i en kastrull och låt det bli varmt. Blanda ner mjölet och låt det fräsa med någon minut. Häll på mjölken fisken kokat i under omrörning, lite i taget. Koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar. Dela fisken i mindre bitar och blanda ner tillsammans med spenat och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  6. Mosa rotsellerin med det resterande margarin och 2 msk mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg fisk- och spenatblandningen i en ugnsfast form och toppa med moset. Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills mostoppen är gyllenbrun och bubblande.

Anteckning

Tycker du att denna rätt tar lite för lång tid för vardagen, går det utmärkt att göra rotsellerimoset helt färdigt dagen innan och låta det vila i kylen över natten. Då sparar du en massa tid när du väl ska laga hela rätten.