Foto av Fiskgryta med vitlökssås från WW ViktVäktarna

Fiskgryta med vitlökssås

8
4
2
SmartPoints per portion
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Att koka sin egen räkfond som bas till fisk- och räkgryta blir otroligt gott och är enklare än du tror!

Ingredienser

Skalade räkor

300 g, 1 kg räkor med skal (spara skalet)

Lök

1 st, gul/gula

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Tomatpuré

2 msk

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Fiskfond

1 msk

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Sötpotatis okokt

300 g

Fänkålsfrön

1 tsk, stötta

Cayennepeppar

1 krm

Citron

1 st

Lax

250 g, i bitar

Torsk

250 g, i bitar

Fraiche 5%

2 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Dill

1 dl

Instruktioner

  1. Skala räkorna och låt dem stå kallt till servering.
  2. Lägg skalen i en kastrull och fyll på med vatten tills det precis täcker, ca 7 dl.
  3. Lägg i gul lök och morot skurna i bitar. Tillsätt tomatpuré, vin och fond. Låt koka upp och koka 15 minuter (inte längre för då kan buljongen få bitter smak). Sila ner buljongen i en gryta. Låt koka upp.
  4. Strimla purjo och tärna sötpotatis. Lägg ner i grytan och låt sjuda tills sötpotatisen mjuknat 5-10 minuter. Smaka av med fänkålsfrön, cayenne och rivet skal och pressad saft från citron.
  5. Blanda ihop fraiche med riven vitlök. Smaka av med en nypa salt.
  6. Salta fisken lätt och lägg ner den. Låt sjuda 3-5 minuter. Vänd ner dillen och toppa med de skalade räkorna. Servera direkt.

Anteckning

Servera gärna med nybakat bröd eller en god bit baguette.