Foto av Flammkuchen från WW ViktVäktarna

Flammkuchen

5
5
5
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Flammkuchen i södra Tyskland, Tarte flambée i Alcace, kärt barn har många namn. Samma idé som den italienska pizzan, men med annan smaksättning. En tunn degbotten bakas i ugn med gräddfil och olika toppings. Vi har valt klassiska i form av rödlök, skinka, persilja och gräslök.

Ingredienser

Jäst

pkt

Socker

½ msk

Vatten

1¼ dl, fingervarmt

Vetemjöl

4 dl

Olivolja

2 msk

Salt

½ tsk

Lök

3 st, röd/röda

Skinka

300 g

Gräddfil 12%

3 dl

Bladpersilja

4 msk

Gräslök

4 msk

Instruktioner

  1. Blanda ut jäst och socker i vatten. Häll upp mjöl i en bunke och blanda ner jästblandningen. Låt stå övertäckt ca 15 minuter på en varm plats.
  2. Blanda ner olja och salt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°.
  4. Dela degen i 12 delar och kavla ut tunna ovala plattor på bakplåtspapper, låt stå 15 minuter till.
  5. Skala och skär löken i tunna ringar. Skär skinkan i tärningar. Sprid ut gräddfil på degplattorna och krydda med grovriven peppar och salt. Toppa med skinka och rödlök och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
  6. Ta ut och toppa med persilja och gräslök och servera varma.

Anteckning

Receptet räcker till 12 små stycken, passar bra som tilltugg eller förrätt. Det är också gott att toppa med riven gruyère eller annan smakrik ost.