Foto av Fransk äppelpaj från WW ViktVäktarna

Fransk äppelpaj

5
5
5
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
En fransk äppelpaj med en drömmig mandelbotten. God att äta kall, eller ljummen som fransmännen själva gör.

Ingredienser

Vetemjöl

200 g

Mandelmjöl

30 g

Salt

1 krm

Lättmargarin 40%

80 g

Vatten

2 dl, 2-4 msk kallt vatten

Äpple

3 st

Citron

3 msk, pressad

Smör

20 g

Florsocker

1 tsk

Marmelad

1 msk, aprikos

Instruktioner

  1. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, salt och margarin. Blanda ner vatten lite i taget och knåda till en smidig deg. Forma till en boll och rulla in i plastfolie, låt vila i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Skiva äpple tunt, gärna med mandolin och blanda direkt med pressad citron för att undvika att de blir bruna.
  4. Kavla ut pajdegen tunt och lägg över i en pajform (Ø 26 cm). Picka den med en gaffel och lägg ut äpplena omlott.
  5. Smält smör och blanda med florsocker. Pensla på äpplena.
  6. Sätt in pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter och pensla sedan direkt med marmelad. Låt pajen svalna innan den skärs upp.