Foto av Fullkornsbagels från WW ViktVäktarna

Fullkornsbagels

5
4
4
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
14
Svårighetsgrad
Medel
Imponera med snygga och goda bagels till brunchen! Variera gärna toppingen genom att byta till vallmofrön, solroskärnor, flingsalt eller en kombination av allt.

Ingredienser

Jäst

1 pkt, 50 g

Vatten

2½ dl

Sirap

2 msk

Salt

1 tsk

Ägg

2 st

Fullkornsvetemjöl

6 dl

Dinkelmjöl, fullkorn

3 dl

Kruskakli

1 dl

Linfrön

1 dl

Vatten

3 liter, till kokning

Salt

3 tsk

Sesamfrön

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Rör ut jästen i ljummet vatten, 37°. Blanda i sirap, salt och 1 ägg. Rör sedan i mjöl, kruskakli och linfrön lite i taget tills det blir en smidig deg. Låt degen jäsa i 30 min.
  3. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela sedan i 14 bitar. Rulla ut bitarna till ca 2 cm tjocka korvar. Knip ihop ändarna så att de blir cirkelformade.
  4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg ner ett par bagels i taget och låt dem sjuda i knappt en minut. Ta upp dem med en hålslev.
  5. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.