Foto av Garam masalabakad lax med daal från WW ViktVäktarna

Garam masalabakad lax med daal

2 - 14
PersonligaPoints™ per portion
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
55 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Daal som får en lite krispig yta när den får värmas i ugn tillsammans med garam masalakryddad lax är verkligen hur gott som helst. Toppa kalaset med rostade mandelspån och koriander och kalla det vardagsmat deluxe!

Ingredienser

Blomkål

250 g

Rapsolja

1 tsk

Lök

1 liten(t)/små, gul

Olivolja

½ tsk

Vitlök

1 klyfta(or)

Ingefära

1 msk, finriven

Chilipeppar

½ st, grön/gröna

Garam masala, utan socker

1 msk

Gurkmeja

½ msk

Spiskummin

1 tsk

Tomat

2 st

Röda torra linser

250 g

Vatten

6 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Lök

2 st, röd/röda

Lax

600 g

Garam masala, utan socker

1 msk

Rapsolja

1 tsk

Mandelspån

20 g

Koriander

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Dela blomkål i mindre bitar och lägg tillsammans med 1 tsk rapsolja, salt och peppar i en plastpåse. Blanda runt och häll ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  3. Finhacka gul lök.
  4. Värm olivolja i en gryta och fräs löken tills den mjuknat, ca 10 minuter.
  5. Finhacka vitlök, riv ingefära och skiva chili. Blanda ner i grytan tillsammans med ½ msk garam masala, gurkmeja och spiskummin och låt fräsa med 1-2 minuter.
  6. Hacka tomater och blanda ner tillsammans med linser, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sedan sjuda under lock tills linserna är riktigt mjuka, ca 30 minuter. Tillsätt ev. lite mer vatten efter hand.
  7. Skiva rödlök tunt.
  8. Värm 1 msk olja i en panna och stek löken under omrörning på medelvärme tills den börjar få färg, ca 10 minuter. Lägg över på hushållspapper.
  9. Krydda laxen med garam masala.
  10. Smaka av grytan och vänd ner blomkålen. Häll över i en ugnsfast form.
  11. Hetta upp 1 tsk olja i en panna och stek laxen hastigt så att den får lite färg, lägg över på linsgrytan och sätt in i ugnen tills laxen är så tillagad som du vill ha den, ca 10 minuter.
  12. Toppa linsgrytan och laxen med löken, rostade mandelspån och koriander.