Foto av Grekiska lammfärsköttbullar från WW ViktVäktarna

Grekiska lammfärsköttbullar

18
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Riktigt goda köttbullar på grekiskt vis! Med smak av fetaost, vitlök och oregano kan du nästan drömma dig bort till den grekiska övärlden..

Ingredienser

Bröd ljust/vitt

2 skiva(or), kantskuret, dagsgammalt

Salladsost (feta) 10%

60 g

Lammfärs 20%

400 g

Ägg

1 st

Lök

1 medelstor(t)/medelstora, 1 dl finhackad

Vitlök

1 klyfta(or), 1 tsk finhackad

Oregano

2 tsk, färsk hackad

Citron

½ st, 2 tsk rivet skal

Margarin flytande 80%

2 tsk

Olivolja

2 tsk

Vitlök

2 klyfta(or), 1 msk hackad

Lök

1 st, gul/gula, 1 dl hackad

Oregano

1 tsk, torkad

Krossade tomater

8 dl

Socker

2 tsk

Pasta kokt (typ spaghetti)

360 g, tagliatelle

Instruktioner

  1. Börja med tomatsåsen: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull, fräs 1 msk vitlök och 1 dl gul lök några sekunder och tillsätt sedan 1 tsk torkad oregano och tomat. Låt såsen koka på försiktig värme utan lock i ca 30 min, smaka av med socker, salt och svartpeppar. Häll upp såsen i mixer/matberedare och mixa den slät. Riv brödet i bitar och låt det ligga 5 minuter i kallt vatten, ta sedan upp det och krama ur. Smula osten i jämna, ca 3 mm stora bitar. Lägg färs, feta, ägg, bröd, lök, vitlök, oregano och citronskal i en rymlig bunke. Vispa (gärna med elvisp) samman allt till en smidig smet, smaksätt med salt och svartpeppar. Forma mandelformade köttbullar och bryn dem runt om i margarinet tills de är vackert gyllenbruna. Ta upp köttbullarna och torka ur stekpannan. Lägg tillbaka köttbullarna och slå på tomatsåsen, låt det sjuda ca 5 minuter tills köttbullarna känns fasta. Servera köttbullarna i såsen tillsammans med nykokt pasta.