ViktVäktarna - Grillad hummer med örtsmör och sötpotatispommes

Grillad hummer med örtsmör och sötpotatispommes

10
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Grillad hummer med örtsmör, det låter gott va? Dessutom hemgjorda krispiga sötpotatispommes och en fräsch yoghurtdippa med vitlök, sriracha och lime. Snacka om lyxgrill!

Ingredienser

Sötpotatis okokt

800 g

Olivolja

1 msk

Potatismjöl

1 msk

Turkisk yoghurt 3,5%

2 dl

Sriracha

1 tsk

Vitlök

1 klyfta(or)

Lime

1 st

Hummer kokt

2 st, vikt avser ätlig del

Smör

2 msk, rumsvarmt

Vitlök

1 klyfta(or)

Färska örter

2 msk, t ex dragon, dill, persilja och gräslök

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200° (gärna varmluft).
  2. Skär sötpotatisen i cm-tjocka stavar. Lägg dem i en skål med kallt vatten ca 15 minuter. Häll av vattnet och klappa stavarna torra med en handduk. Lägg i en djup tallrik och blanda med olja och potatismjöl så det täcker alla ytor. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
  3. Blanda yoghurt med sriracha, pressad vitlök och rivet limeskal.
  4. Klyv humrarna mitt itu. Mosa smöret med pressad vitlök, salt och örter. Pensla lite av smöret på köttsidan av humrarna.
  5. Grilla humrarna med köttsidan nedåt, på direkt värme, knappt en minut. Vänd och låt dem bli genomvarma några minuter till. Klicka på resterande smör och låt det smälta.
  6. Servera humrarna direkt med pommes, sås, sallad och limeklyftor.

Anteckning

Självklart kan du grilla sötpotatispommes också men skär dem då för enkelhetens skull i tjockare stavar eller klyftor. Förkoka dem också 4-5 minuter så att tillagningen på grillen inte tar så lång tid. Servera också gärna med en stor krispig sallad.