ViktVäktarna - Grillad lax med chèvre- och fänkålstäcke

Grillad lax med chèvre- och fänkålstäcke

9
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Ett krämigt täcke av fänkål och chèvre smaksatt med dill och rosépeppar gör den här laxen till grillfestens höjdpunkt! Blir det, mot förmodan, lax över passar den perfekt i en pasta dagen efter tillsammans med grillade pumpatärningar.

Ingredienser

Butternutpumpa

1 st

Olivolja

2 tsk

Lax

600 g

Fänkål

1 medelstor(t)/medelstora

Dill

1 knippe(n)

Getost (chèvre)

100 g, utan kanter

Fraiche 5%

2 dl

Rosépeppar

1 tsk, stött

Grönkål

100 g, strimlad

Rödbetor, förkokta

2 st

Valnötter

12 halv(t)/halvor

Olivolja

2 tsk

Citron

1 st

Instruktioner

  1. Dela pumpan och gröp ur kärnorna (låt skalet vara kvar). Skär pumpan i ca 2 cm-tjocka klyftor. Koka 10 minuter. Låt ånga av och pensla med olja. Grilla dem mjuka på direkt värme, 8-10 minuter.
  2. Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå en lika stor grillfoliebit. Lägg laxsidan på bakplåtspappret och salta och peppra lätt.
  3. Finhacka fänkål och dill (spara lite till garnering). Mosa ihop med chèvre och fraiche till en kräm. Smaka av med rosépeppar och salt. Bre krämen på laxen och förslut till ett paket. Lägg på grillen och grilla på direkt värme, under lock, tills laxen är lagom stekt, ca 10-12 minuter.
  4. Blanda grönkål med klyftade rödbetor och valnötter. Ringla över olja och pressa över citron.
  5. Toppa laxen med ytterligare rosépeppar och dill. Servera med grillad pumpa och grönkålssallad.

Anteckning

Det går bra att skippa förvällning av pumpan men då tar tillagningen på grillen uppåt 20-25 minuter och den riskerar att brännas.