ViktVäktarna - Grillade kycklingspett med suya

Grillade kycklingspett med suya

4
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Populär gatumat från Nigeria med den smakrika kryddblandningen Suya med bland annat jordnötter.

Ingredienser

Kycklingbröstfilé

600 g

Svamp

200 g, ostronskivling

Rapsolja

1 msk

Jordnötter, salta

1 dl

Ingefära

3 msk, torkad

Grönsaksbuljongtärning

1 st, smulad

Vitlökspulver

1 msk

Cayennepeppar

1 tsk, 1-2 tsk

Muskotnöt

½ tsk

Cocktailtomater

250 g

Lök

1 st, röd/röda

Instruktioner

  1. Täck kycklingfiléerna med plastfolie och banka försiktigt ut dem till tunna filéer.
  2. Lägg kyckling och ostronskivling i en plastpåse och häll ner oljan. Massera så att alla bitar täcks.
  3. Trä upp kycklingen på spett och trä upp ostronskivling på andra spett. Om du använder träspett, kom ihåg att lägga dem i vatten 30 minuter innan.
  4. Mixa jordnötter till ett pulver och rosta i en torr panna några minuter. Blanda ner ingefära, smulad buljong, vitlökspulver, cayenne och muskot och låt steka med ca 1 minut. Strö över kryddblandningen på spetten och tryck in den i kycklingen och svampen.
  5. Grilla runt om på direkt värme tills kycklingen är genomstekt och allt fått fin färg.
  6. Servera med halverade tomater och skivad lök.

Anteckning

Dessa spett äts traditionellt bara som de är, med det kan vara gott att servera dem tillsammans med en matig sallad, en klick yoghurt, ris eller libabröd.