ViktVäktarna - Grönpepparkalkon med potatisgratäng

Grönpepparkalkon med potatisgratäng

9
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Knepet till att få den godaste potatisgratängen är att förkoka potatisen! Det ger den där härliga krämigheten vi vill ha i vår gratäng, och dessutom kortar det ned tiden som gratängen behöver stå i ugnen. Här serverat till en smakrik grönpepparkalkon och fräsch sallad.

Ingredienser

Kalkonbröstfilé

500 g

Grönpeppar

½ msk, ½-1 msk hela korn

Margarin flytande 80%

1 tsk

Potatis

1 kg

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Margarin flytande 80%

2 tsk

Mjölk 0,5%

6 dl

Salt

1 tsk

Svartpeppar

1 tsk

Basilika

1 msk, hackad

Ost riven 17%

2 dl

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Skala potatis och skiva tunt, gärna med mandolin. Hacka purjolök. Pressa vitlök. Fräs purjolök och vitlök i en gryta med hälften av margarinet utan att få färg. Häll på mjölk och låt bli varmt. Lägg i salt, peppar och potatis och låt sjuda 25-30 minuter. Rör om då och då. Hacka basilika och blanda ner.
  2. Sätt ugnen på 180°.
  3. Smörj en ugnsfast form med resterande margarin och häll ned hälften av potatisen, strö över ⅓ av osten och lägg därefter på resterande potatis. Toppa med resten av osten. Grädda i ugnen i ca 30-45 minuter tills den fått fin färg. Toppa ev. med basilikablad.
  4. Skär kalkon i 1-2 cm tjocka skivor. Mortla grönpepparkornen och blanda därefter med salt. Krydda kalkonen. Stek i margarin i en stekpanna tills den är genomstekt. Servera med potatisgratäng och sallad.

Anteckning

Förbered gratängen dagen innan för att spara tid. Gör alla steg fram tills att formen ska in i ugnen.