ViktVäktarna - Havrepaella med kyckling och räkor

Havrepaella med kyckling och räkor

8
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk paella ska göras med något av de spanska rissorterna bomba, senia, bahia eller calasparra. Dessa är dock ganska svåra att få tag på så ofta byter vi till ett vanligt rundkornigt ris som är lätt att få tag på! Här har vi tagit ett steg längre och gjort en jättegod paella på det svenska havreriset. Genom att ersätta det vanliga riset med det får rätten en tuggigare karaktär, en liten fiberkick och blir dessutom är det ett smartare klimatval. Bra på många sätt alltså!

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

4 klyfta(or)

Paprika

2 st

Kycklingbröstfilé

400 g

Olivolja

1 msk

Paprikapulver

1 tsk

Saffran

½ g

Sambal oelek

2 tsk

Havreris, okokt

4 dl

Vatten

4½ dl

Kycklingfond

2 msk

Tomater, hela konserverade

1 förp, körsbärstomater

Gröna ärter

200 g

Skalade räkor

300 g

Citron

½ st

Persilja

4 msk

Instruktioner

  1. Finhacka lök och vitlök, skär paprikorna i mindre bitar och strimla kyckling.
  2. Hetta upp olja i en djup panna. Stek kyckling tills den fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Lägg ner lök, vitlök och paprika i pannan. Fräs på medelhög värme tills allt börjar bli mjukt. Blanda ner paprikapulver, saffran, sambal oelek och havreris. Blanda runt och tillsätt sedan vatten, fond, tomater och den stekta kycklingen. Koka upp och låt sedan sjuda under lock tills havreriset är mjukt och vätskan har kokat in, ca 25 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ärter och räkor, låt allt bli varmt och servera med citronklyftor och persilja.