ViktVäktarna - Hemkokt ketchup

Hemkokt ketchup

2
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Att göra egen ketchup blir så mycket godare än färdigköpt och det är inte alls svårt! Passa på när det är tomatsäsong och de smakar som allra mest.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Tomat

1 kg

Olivolja

2 msk

Vitlök

2 klyfta(or), pressad

Timjan

1 msk, färsk

Basilika

1 knippe(n)

Farinsocker

½ dl

Koriander

½ msk, torkad

Kummin

1 tsk, frön

Rödvinsvinäger

3 msk

Instruktioner

  1. Skala och grovtärna lök och skär tomater i grova bitar.
  2. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken mjuk. Tillsätt alla andra ingredienser. Låt puttra under lock i 25 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger för att hitta rätt balans av sälta, syra och sötma.
  3. Mixa ketchupen slät och sila den gärna så blir den ännu snyggare. Förvara i en glasburk i kylen.

Anteckning

Ketchup är trevligt att ge bort så gör en stor sats, häll i snygga burkar och du har den bästa gå bort-gåvan.