ViktVäktarna - Hemmagjord fullkornspasta med pesto

Hemmagjord fullkornspasta med pesto

12
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
40 min
Tillagningstid
5 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Att göra pasta själv blir betydligt mycket godare än färdigköpt och denna fullkornsvariant är inget undantag. Försök gärna hitta ett durumfullkornsmjöl, men hittar du inte det funkar det fint med ett annat finmalet fullkornsmjöl. Här har vi gjort en enkel, klassisk basilikapesto till. Och en skål med hemmagjord pasta, och hemmagjord pesto, är ljuvligt gott i all sin enkelhet!

Ingredienser

Vetemjöl med fullkorn

300 g

Ägg

1 st

Olivolja

1 tsk

Pinjenötter

½ dl

Basilika

1 knippe(n), 1 stort knippe alt. 2 mindre

Vitlök

1 klyfta(or)

Parmesanost

1½ dl

Olivolja

1 msk

Instruktioner

  1. Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en grop i det. Knäck i äggen, tillsätt 1 tsk olja och vispa in mjölet, lite i taget, med en gaffel. Beroende på äggens storlek kan det behövas mer eller mindre mjöl. Knåda sedan till en smidig deg, ca 10 minuter. Degen ska vara hård, men smidig. Rulla ihop till en boll, täck med folie och lägg i kylen ca 1 timme.
  2. Kavla ut degen och forma till önskad pastasort (på bilden pappardelle), med kniv, pizzaslicer eller pastamaskin (se instruktioner i manualen).
  3. Koka pastan al dente ca 4 minuter, beroende på tjocklek, i rikligt saltat vatten. Spara 1 dl av kokvattnet.
  4. Rosta nötter i en torr panna.
  5. Lägg basilika, nötter, krossad vitlök, parmesan och olja i en mortel och krossa ihop till en pesto. Tillsätt rivet skal och lite pressad saft från citron. Spä med lite av kokvattnet tills du har en bra konsistens. Smaka av med salt.