Foto av Hjortfilé med lingonsås från WW ViktVäktarna

Hjortfilé med lingonsås

6
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk och god rätt med hjort! Lingonsås är oslagbar till hjortfilén. Serveras med kokt potatis och grönsaker.

Ingredienser

Hjortfilé

1500 g

Köttbuljong

2 dl

Potatis

800 g

Broccoli

1 stånd

Blomkål

1½ medelstor(t)/medelstora

Lök

1 st, gul/gula

Morot

5 medelstor(t)/medelstora

Röda vinbär

½ dl

Lagerblad

1 st

Ingefära

1 tsk, färsk, riven

Matlagningsvin, rött

2 msk

Sirap

2 msk, vit

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Lingon

1 dl

Instruktioner

  1. Putsa filén, krydda med salt och peppar. Sätt en stektermometer mitt i filén. Tillaga i ugn på 150° och ös med buljong några gånger under tillagningen. Tag ut filén ur ugnen då termometern nått 54°. Linda in filén i aluminiumfolie ca 15 min. Koka potatis och låt broccoli, blomkål och morötter koka med sista tiden. Skiva lök och 1 morot. Låt koka några minuter tillsammans med vinbär, lagerblad, ingefära, vin och sirap i 2 dl buljong från steken. Sila av och tillsätt såsredning. Låt koka 5 min och smaka av med salt och peppar. Tillsätt lingon strax innan servering. Servera med potatis, broccoli, blomkål och morötter.