ViktVäktarna - Indisk linsgryta med blomkål

Indisk linsgryta med blomkål

10
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Låt dig inte skrämmas av den långa ingredienslistan. Som många andra indiska rätter består denna ljuvliga vegetariska gryta av massor med härliga kryddor. Förbered matlagningen genom att blanda ihop alla kryddor i en skål innan du sätter igång så blir det inte så rörigt i köket.

Ingredienser

Ris, okokt

2 dl

Lök

1 st, gul/gula

Rapsolja

1 tsk

Curry

2 tsk

Spiskummin

2 tsk

Koriander

1 msk

Paprikapulver

1 msk

Kanel

1 tsk

Kardemumma

1 tsk

Vatten

1 dl, ½-1 dl

Tomatpuré

3 msk

Ingefära

1 bit(ar), ca 3 cm

Vitlök

1 klyfta(or)

Kokosmjölk, lätt

4 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Röda torra linser

2 dl

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Paprika

1 st

Rapsolja

2 tsk

Lime

1 st

Koriander

1 kruka(or)

Instruktioner

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Strimla lök tunt och bryn mjuk i olja i en gryta.
  3. Tillsätt curry, spiskummin, koriander, paprikapulver, kanel och kardemumma och låt fräsa med lite. Häll på vatten, tomatpuré, riven ingefära och pressad vitlök och rör runt så att det blir en kryddpasta.
  4. Tillsätt kokosmjölk och buljongtärningar och låt puttra lite. Lägg i linser och låt puttra ca 15 minuter tills linserna är mjuka, men inte mosiga. Tillsätt ev. lite vatten. Rör med jämna mellanrum så att linserna inte fastnar.
  5. Dela blomkål i mindre buketter och strimla paprika. Stek i olja så att blomkålen mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd. Salta.
  6. Smaka av grytan med rivet limeskal, limesaft, salt, peppar och ev en nypa socker. Vänd i blomkål och paprika och servera med ris. Toppa med färsk koriander.

Anteckning

Smaka av med sambal oelek om du vill ha lite sting i rätten.