ViktVäktarna - Inkokt lax med dillyoghurtkräm och citronbakad fänkål

Inkokt lax med dillyoghurtkräm och citronbakad fänkål

7
Points®
Total tid
1 tim 40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Inkokt lax är nästan overkligt gott och betydligt enklare att laga än du kanske tror. Koka upp en lag, lägg i laxbitar och 10 minuter senare är den färdiglagad och ska bara svalna. Perfekt att göra en dag i förväg alltså.

Ingredienser

Lax

1 kg, den jämntjocka delen av en sida

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Lök

1 st, gul/gula

Vatten

1 liter

Vitvinsvinäger

½ dl

Salt

1 msk

Vitpeppar

4 korn

Potatis

800 g

Grekisk yoghurt 10%

1 dl

Majonnäs 80%

2 msk

Dill

1 dl, hackad

Fänkål

800 g

Citron

1 st

Olivolja

1 msk

Smör

1½ msk

Sparris

1 knippe(n)

Purjolök

1 bit(ar)

Sallad

4 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skär laxen i ca 12 jämnstora bitar. Skinnet kan vara kvar.
  3. Skala och dela morot och lök i grova bitar. Lägg i en kastrull med vatten, vinäger, salt och pepparkorn. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen, lägg ner laxbitarna och lägg på locket. Låt stå 10 minuter. Lyft av locket och låt laxen svalna i lagen. Sänk gärna ner kastrullen i kallt vatten. Låt sedan stå kallt tills den ska serveras.
  4. Koka potatis.
  5. Blanda majonnäs, yoghurt och dill. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar.
  6. Dela fänkål i 4-6 klyftor vardera, behåll stjälkfästet så de håller ihop. Massera in rivet skal och pressad saft från citron och olja i fänkålen. Salta lätt. Lägg i en form med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och klicka på smör. Sätt tillbaka i ugnen 5-10 minuter, gärna med höjd ugnstemperatur så att de får lite färg.
  7. Dela sparris i mindre bitar och blanchera. Strimla purjo fint. Blanda ihop med sallad.
  8. Lyft upp laxen ur lagen en halvtimme före servering. Servera med salladen, dillyoghurtkräm, citronbakad fänkål och potatis