ViktVäktarna - Jerkkyckling med avokadodipp och mangosås

Jerkkyckling med avokadodipp och mangosås

10
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Har du någon gång varit på Jamaica vet du att det går att köpa jerk chicken eller -pork i varje gathörn, och vi är så glada att det nu finns färdig jerkblandning att köpa i de flesta affärer även i Sverige, för det är hur gott som helst. Här serverar vi en jerkkyckling tillsammans med en vildrismix och två olika fruktsåser. Smakar ungefär som att hänga på en strand i Karibien!

Ingredienser

Kycklingbröstfilé

600 g

Kryddblandning

1 msk, 1-2 msk jerkkrydda

Rapsolja

1 msk

Vildrismix, okokt

2 dl

Schalottenlök

1 st, ½ dl finhackad

Ingefära

1 tsk, finhackad

Rapsolja

1 tsk

Mango

250 g, frysta tärningar

Lime

1 st

Rörsocker

½ msk

Chili flakes

1 tsk

Avokado

2 liten(t)/små

Vitlök

1 klyfta(or)

Koriander

½ kruka(or)

Honung, flytande

1 tsk

Citron

½ st

Broccoli

1 stånd

Cocktailtomater

250 g

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Gnid in kycklingen med jerkkrydda, salt och olja. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen tills den är genomstekt och fått fin färg, ca 30 minuter. Låt därefter vila under folie på eftervärme med ugnsluckan på glänt.
  3. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  4. Finhacka lök och ingefära.
  5. Värm olja i en kastrull och fräs lök och ingefära hastigt. Blanda ner mango, rivet skal och pressad saft från lime, socker och chili flakes. Låt sjuda 5-10 minuter. Rör om då och då. Mixa till en slät sås, smaka ev. av med lite flingsalt.
  6. Mixa avokado med vitlök, koriander, honung och rivet skal och pressad saft från citron. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela broccoli i små bitar, klyfta tomater och hyvla morotsremsor. Blanda ihop med salladsblad.
  8. Servera kycklingen med ris, mangosås, avokadodipp och sallad.

Anteckning

Vill du göra en egen jerkkryddblandning kan du blanda ihop 2 tsk lökpulver, 1 tsk rörsocker, 1 tsk timjan, ⅓ tsk kanel, ⅓ tsk kryddpeppar, en nypa cayenne och en nypa svartpeppar.