ViktVäktarna - Jordärtskockssoppa med vitlökskrutonger

Jordärtskockssoppa med vitlökskrutonger

9
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Med enkla medel lurar vi systemet! Ta en helt klassisk och enkel jordärtskockssoppa, toppa den med vitlökskrutonger och timjan och direkt känns den superlyxig, smart va?

Ingredienser

Schalottenlök

2 st

Jordärtskocka

500 g

Potatis

2 st

Rapsolja

1 tsk

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Vatten

5 dl, 5-6 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Gräddmjölk 6%

3 dl

Bröd ljust/vitt

3 skiva(or)

Olivolja

1 msk

Vitlökspulver

1 tsk

Salladskrydda

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Finhacka lök och dela jordärtskockor och potatis i mindre bitar.
  3. Värm olja i en gryta och stek löken på medelvärme minst 10 minuter. Tillsätt jordärtskockor, potatis, matlagningsvin, vatten, buljongtärningar och gräddmjölk. Koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa och smaka av med peppar.
  4. Tärna brödet och lägg i en påse tillsammans med olja, vitlökspulver, salladskrydda och lite salt. Förslut och skaka så att alla brödbitar täcks av olja och kryddor. Häll över på en plåt och sätt in i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Rör gärna runt en gång.
  5. Toppa soppan med krutonger och timjan.