Foto av Julbröd från WW ViktVäktarna

Julbröd

3
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
80
Svårighetsgrad
Medel
Gott bröd med juliga kryddor som du med fördel kan baka även andra tider på året.

Ingredienser

Margarin 80%

100 g

Folköl 3,5%

1 burk(ar), 33 cl porter

Mjölk 0,5%

5 dl

Jäst

2 pkt

Socker

½ dl

Sirap

1 dl

Ingefära

½ msk, malen

Kanel

½ msk, malen

Kryddnejlika

1½ tsk, malen

Salt

½ msk

Pomeransskal

2 msk, malda

Vetemjöl

21 dl

Rågsikt

4 dl

Instruktioner

  1. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt porter och mjölk och värm till ca 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, samt socker, sirap och kryddor. Arbeta in mjöl och rågsikt till en smidig deg, spara lite till utbakning. Låt jäsa i 30 minuter. Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i fyra delar. Forma till fina limpor. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i ugn, nedersta falsen, i 175-200° ca 30 min. Pensla brödet med vatten efter gräddningen. Låt dem svalna under bakduk.