ViktVäktarna - Kall majssoppa med koriandersalsa

Kall majssoppa med koriandersalsa

4
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Kanske enklaste soppan i världen? Kanske också den godaste? Vem är vi att bestämma, testa den och avgör själv. Vi snackar i alla fall om en kall och krämig majssoppa toppad med en kryddig koriandersalsa. Stark utmanare till gazpachon i sommarvärmen!

Ingredienser

Salladslök

2 st

Majs

12 dl

Gräddmjölk 6%

3 dl

Vatten

1 dl

Lime

1 st

Socker

1 tsk

Koriander

1 knippe(n)

Olivolja

1 msk

Jalapeño, färsk

½ st

Vatten

1 msk

Instruktioner

  1. Skiva salladslök.
  2. Lägg 10 dl majs, gräddmjölk, 1 dl vatten och den vita delen av salladslöken i en matberedare och kör till en slät soppa. Smaka av med pressad lime, salt, cayenne och socker. Låt ev. rinna av i en sil om du vill ha en helt slät soppa. Låt stå kallt 30-60 minuter.
  3. Mixa den gröna delen av salladslöken med koriander, olja, jalapeño och 1 msk vatten. Smaka av med pressad lime och lite salt.
  4. Häll upp soppan i skålar och toppa med majskorn och koriandersalsan.

Anteckning

Är det säsong för majs är det grymt gott att köpa färska kolvar. Då behöver du ungefär 6 kolvar. Koka dem ca 10 minuter och låt kallna helt.