ViktVäktarna - Kålpudding på kalkonfärs och linser

Kålpudding på kalkonfärs och linser

13
Points®
Total tid
1 tim 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Kålpudding är en riktig husmansfavorit! Här gör vi den med kalkonfärs, linser och savoy- och fänkål och den är minst lika god som originalet.

Ingredienser

Gröna torra linser

1 dl

Basmatiris okokt

¾ dl

Lingon

1 dl

Florsocker

½ msk

Lök

1 st, gul/gula

Olivolja

1 tsk

Kalkonfärs 10%

200 g

Salt

½ tsk

Vitpeppar

1 krm

Fänkålsfrön

1 tsk, lätt krossade

Ägg

2 st

Fänkål

250 g

Savoykål

500 g

Smör

1½ msk

Sirap

1½ msk

Japansk soja

1 msk

Potatis

800 g

Instruktioner

  1. Koka linser och ris enligt anvisning på förpackningarna.
  2. Sätt ugnen på 250°.
  3. Låt lingon tina och blanda dem med florsocker.
  4. Finhacka lök. Värm olja i en panna och fräs löken minst 10 minuter på låg-medelvärme.
  5. Blanda lök, ris, linser, färs, salt, peppar, fänkålsfrön och ägg i en bunke till en smidig röra.
  6. Strimla fänkål tunt och savoykål lite grövre. Blanchera båda i lättsaltat vatten 2 minuter.
  7. Bryn smör i en stor kastrull. Ta från värmen, tillsätt sirap, soja och vänd ner kålen. Blanda väl.
  8. Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form. Bre ut färsen ovanpå och toppa sedan med resterande kål. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk direkt till 175°. Tillaga 30-40 minuter. Passa så inte kålen bränns.
  9. Koka potatis.
  10. Servera kålpuddingen med rårörda lingon och kokt potatis.