ViktVäktarna - Kammusslor med rotselleripuré, brynt citronsmör och brysselchips

Kammusslor med rotselleripuré, brynt citronsmör och brysselchips

8
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Du vet ibland när man känner för att imponera lite extra på sina gäster – det är då du drar fram detta recept! En rätt så god att den kommer få gänget runt bordet att tappa hakan. En krämig rotselleripuré, kammusslor stekta till perfektion, frasiga brysselkålschips, rostad mandel och ett brynt smör smaksatt med citron. Ja, du hör ju…

Ingredienser

Rotselleri

400 g

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Fraiche 5%

1 dl

Brysselkål

250 g

Rapsolja

2 tsk

Flingsalt

1 tsk

Smör

3 msk

Citron

1 st

Pilgrimsmusslor

300 g, eller andra kammusslor

Mandel

20 g, salta

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°, varmluft.
  2. Skala och tärna rotsellerin. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp med buljongtärningar och låt sjuda tills den är helt mjuk. Spara kokvattnet. Mosa rotsellerin och blanda med fraiche, salt och peppar. Spä med lite av kokvattnet tills du får en ganska lös konsistens.
  3. Skär av roten på brysselkålen och plocka av bladen. Blanda med olja och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills de är frasiga, blanda runt minst 1 gång. Strö över flingsalt.
  4. Bryn 2 msk smör i en liten kastrull. Låt svalna något och vispa i lite citronsaft.
  5. Värm resterande smör i en panna och stek kammusslorna hastigt på båda sidor. Salta och peppra lätt.
  6. Rosta mandel i en torr panna.
  7. Lägg upp rotselleripuré på tallrikar och lägg på musslor. Ringla över brynt citronsmör och toppa med mandel, brysselchips och rivet citronskal.

Anteckning

Vill du verkligen impa på dina gäster (och det vill vi ju alla ibland), ska du toppa med lite laxrom. Det blir galet gott och känns extra lyxigt.