ViktVäktarna - Kasslergratäng med timjan och prästost

Kasslergratäng med timjan och prästost

14
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Allt i en form. Smidig vardagsrätt där du pressar kokta rotfrukter och lägger i en form tillsammans med kasslerskivor. Häll på en krämig sås med smak av prästost och senap och så skjuts in i ugnen! Serveras med en krispig grönkålssallad med valnötter och apelsinvinägrett. Vardagslyx alltså.

Ingredienser

Jordärtskocka

500 g

Potatis

300 g

Morot

200 g

Kassler (fett bortskuret)

500 g

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Senap

1 msk

Timjan

1 tsk

Ost riven 17%

150 g, lagrad prästost

Grönkål

150 g

Apelsin

2 st, 1-2 apelsiner

Olivolja

½ msk

Valnötter

30 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och skär rotfrukterna i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  3. Skiva kassler i cm-tjocka skivor.
  4. Värm matlagningsbas i en kastrull och vispa ner senap och timjan. Ta från värmen, blanda ner osten och rör tills den smält.
  5. Pressa väl avrunna rotfrukter med en potatispress ner i en stor ugnsfast form. Gör utrymme i mitten och lägg ner kasslerskivorna omlott. Häll på såsen och sätt in formen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  6. Repa och skär grönkålen i små bitar och lägg i en skål. Filéa apelsinen och blanda ner i kålen. Pressa ut apelsinsaft från det som är kvar av apelsinen i en skål. Vispa ner olja och smaka av med salt och peppar. Blanda ner i salladen och toppa med valnötter.

Anteckning

Det är gott att komplettera gratängen med stekt svamp.