ViktVäktarna - Köfte med fattoush

Köfte med fattoush

12
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Köfte är turkiska, kryddiga och grillade färsspett, traditionellt tillagade med lammfärs. Vi har valt att göra en lite magrare variant med nötfärs. Som smaksättning körde vi helt traditionellt med lök, vitlök, chili, mynta, spiskummin och kanel. Tokgott! Att servera till valde vi fattoush som också det är en traditionell rätt från Mellanöstern. Det är en örtig sallad med varma pitabröd i och den passar alldeles utmärkt till köfte.

Ingredienser

Lök

½ st, röd/röda

Vitlök

2 klyfta(or)

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Mynta

1 knippe(n)

Nötfärs 10%

500 g

Spiskummin

1 tsk

Kanel

1 tsk

Pitabröd

2 st

Olivolja

1 tsk

Cocktailtomater

500 g, gärna på kvist

Gurka

½ st

Lök

½ st, röd/röda

Bladpersilja

1 knippe(n), stort

Olivolja

1 tsk

Vitvinsvinäger

1 tsk

Sumak

1 tsk

Matlagningsyoghurt 8%

1 dl

Citron

½ st

Instruktioner

  1. Lägg spetten i blöt.
  2. Finhacka lök, vitlök, chili och mynta. Blanda ihop med färs, spiskummin och kanel. Forma 8 avlånga bollar på spetten och grilla på kolgrill eller i ugn (180° och grill) ca 10 minuter tills de är genomstekta.
  3. Pensla pitabröd med olja och tillaga i ugn ca 5 minuter tills de är gyllene. Dela i småbitar.
  4. Halvera tomater, skiva gurka och lök. Hacka persilja. Lägg i en skål. Vispa ihop olja, vinäger och sumak till en dressing och ringla över salladen. Blanda ner pitabrödsbitarna.
  5. Blanda yoghurt med rivet citronskal och servera till köfte och fattoush.

Anteckning

Toppa pitabröden med za’atar innan du gräddar dem så blir de ännu godare!