Foto av Kokt kalv i dillsås från WW ViktVäktarna

Kokt kalv i dillsås

17
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim 20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Kokt kött i dillsås - en underbar klassiker! Här med kalvkött för lite festligare tillfällen. Laga och njut!

Ingredienser

Kalvbringa

700 g

Dill

1 knippe(n)

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

1 medelstor(t)/medelstora

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

4 msk

Vetemjöl

4 tsk

Ättikssprit

1 msk, 1/2- 1 msk

Socker

2 tsk

Potatis

800 g

Instruktioner

  1. Lägg köttet i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp tills det stormkokar. Spola köttet kallt och diska kastrullen. Lägg tillbaka köttet och slå på vatten tills det täcker. Smaksätt med några dillstjälkar, salt och vitpeppar, låt det koka sakta under lock ca 45 minuter. Skumma bort alla orenheter som flyter upp till ytan. Skala och koka potatisen. Ansa grönsakerna och skär dem i centimeter stora bitar. Lägg dem i köttgrytan och låt det koka ytterligare ca 20 minuter tills köttet känns mört. Ta upp kött och grönsaker, kasta dillstjälkarna. Låt 5 dl av spadet vara kvar i kastrullen, tillsätt grädde och mjölet (utrört i lite kallt vatten). Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter under omrörning. Smaka av såsen med salt, peppar, ättika och en nypa socker. Såsen skall få fin söt-sur balans. Lägg i kött och grönsaker och avsluta med hackad dill. Servera med pressad potatis.