ViktVäktarna - Kokt kyckling i currysås

Kokt kyckling i currysås

13
Points®
Total tid
1 tim 40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Kyckling i curry – en barndomsklassiker som aldrig går ur tiden. Denna variant tar lite tid men i gengäld får du den godaste, saftigaste kycklingen och den mest smakrika såsen du någonsin smakat (ja, vi lovar att vi inte lovar för mycket!). En perfekt söndagsmiddag med andra ord.

Ingredienser

Hel kyckling ca 1,2 kg

1 st, avser rå vikt och ätlig del

Lök

1 st, gul/gula

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Salt

1 msk

Lagerblad

1 st

Svartpeppar

3 korn

Svart ris

2 dl

Margarin flytande 80%

1 msk

Curry

1 msk

Vetemjöl

1½ msk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

1 dl

Broccoli

1 stånd

Olivolja

1 tsk

Mango chutney

4 msk

Instruktioner

  1. Lägg kyckling i en stor kastrull med vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Klyfta lök och dela morot och lägg i. Tillsätt salt, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda under lock en timme.
  2. Lyft ur kycklingen. Sila ner buljongen i en bunke. Låt buljongen svalna helt så att du kan lyfta bort fettet. Plocka kycklingköttet fritt från ben och lägg åt sidan.
  3. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  4. Fräs margarin och curry i en kastrull. Vispa ner mjöl och tillsätt 4 dl av buljongen, lite i taget, under vispning. Låt koka upp och sedan sjuda en liten stund. Vispa ner matlagningsbas, koka upp och smaka av med salt, peppar och ev. en nypa socker.
  5. Dra isär kycklingköttet med hjälp av två gafflar. Lägg ner det i såsen och låt allt bli varmt.
  6. Dela broccoli i mindre bitar och fräs i olja i en panna tills den fått färg och mjuknat något.
  7. Servera kycklingen med riset, broccolin och en klick mango chutney.

Anteckning

Det nästan bästa med att koka en kyckling är att du får den godaste buljongen på köpet att göra sås av. Och den buljong du inte använder till såsen kan du frysa in och ta fram och göra en soppa eller gryta av en annan dag, snacka om lyxigt!