ViktVäktarna - Köttgryta med svarta bönor

Köttgryta med svarta bönor

7
Points®
Total tid
3 tim 25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
3 tim 10 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Denna mustiga one-pot-gryta med högrev, svarta bönor, goda kryddor och en massa färska örter värmer ordentligt kyliga kvällar.

Ingredienser

Nöt högrev (fett bortskuret)

1200 g

Lök

2 st, röd/röda

Vitlök

3 klyfta(or)

Paprika

2 st, röda

Tomat

6 st, stora

Rapsolja

2 tsk

Spiskummin

1 msk

Koriander

1 msk, malen

Chilipulver

1 msk

Kanelstång

1 st

Vatten

5 dl

Köttbuljongtärning

2 st

Svarta bönor, konserv

2 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Koriander

4 msk, hackad

Bladpersilja

3 msk, hackad

Mynta

3 msk, hackad

Lime

1 st

Instruktioner

  1. Dela köttet i 3 cm-tjocka bitar. Hacka lök och vitlök och dela paprika och tomat i mindre bitar.
  2. Värm olja i en gryta och bryn köttet på hög värme i omgångar så att allt får färg. Ta upp ur grytan, sänk värmen och fräs lök tills den mjuknat, ca 10 minuter. Tillsätt paprika, vitlök, lite salt och kryddor och låt steka med 1 minut.
  3. Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda på låg värme under lock 1 ½ timme. Ta av locket och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
  4. Blanda ner sköljda och avrunna bönor och låt grytan sjuda utan lock tills bönorna är varma, ca 5 minuter. Plocka upp kanelstången och blanda ner örterna. Smaka av med peppar, pressad lime och ev. lite mer salt.
  5. Häll upp i skålar, toppa ev. med mer örter och servera med limeklyftor.

Anteckning

Detta är perfekt bjudmat. Frys in alla portioner och värm långsamt i en gryta dagen du ska ha gäster!