ViktVäktarna - Köttgryta med vitlöksfrästa bönor

Köttgryta med vitlöksfrästa bönor

8
Points®
Total tid
2 tim 55 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
2 tim 40 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Kött som får koka länge i en god buljong tillsammans med grönsaker kan bli hur gott som helst! Och det blir verkligen denna gryta. Serveras med vitlöksfrästa och mosade bönor.

Ingredienser

Lök

8 liten(t)/små, steklökar

Stjälkselleri

3 st

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

4 tsk

Grytbitar, nöt

800 g

Vatten

6 dl

Oxbuljongtärning

1 st

Rosmarin

1 stjälk(ar)

Vetemjöl

1 msk

Champinjoner

250 g

Gelé

1 msk, svarta vinbär

Vitlök

2 klyfta(or)

Limabönor, konserv

3 förp

Mjölk 0,5%

2¼ dl

Timjan

1 msk, färsk

Persilja

2 msk, färsk

Instruktioner

  1. Klyfta lök, hacka selleri och skiva morot i grova bitar.
  2. Värm hälften av oljan i en stor gryta och bryn köttet i omgångar runt om, krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
  3. Tillsätt resterande olja i grytan och stek lök, selleri och morötter i 10 minuter eller tills de precis börjar mjukna.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt vatten, buljongtärning och rosmarin. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  5. Blanda mjöl med 1 msk vatten och blanda ner i grytan tillsammans med svamp och gelé. Koka upp och låt sjuda utan lock tills grytan tjocknat och svampen har mjuknat, ca 15 minuter.
  6. Finhacka vitlök.
  7. Värm flytande margarin i en stor panna. Fräs vitlöken 1 minut under omrörning. Tillsätt sedan sköljda och avrunna bönor och låt steka tills de är genomvarma, ca 5 minuter. Tillsätt mjölken och mosa ihop på låg värme. Blanda ner hackad timjan och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan med bönmoset och toppa med persilja.

Anteckning

Vill du ha djupare smak kan du ersätta buljongen med samma mängd mörkt öl.