ViktVäktarna - Krämig lasagne med fänkål och bönor

Krämig lasagne med fänkål och bönor

11
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lasagne är fantastiskt på många sätt. Det är enkelt, du kan slänga i precis vad du vill i den och under tiden den blir klar i ugnen hinner du pyssla med annat. Denna variant är fylld med bönor, fänkål och zucchini och toppas med en helt underbar ost- och tomatsås.

Ingredienser

Lök

1 st, röd/röda

Zucchini (squash)

1 medelstor(t)/medelstora

Fänkål

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 tsk

Krossade tomater

1 förp

Grönsaksfond

1 msk

Vin, rött 11%

1 dl

Salvia

1 tsk

Oregano

1 tsk

Svarta bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet, eller blandade bönor

Socker

½ tsk

Färskost 4%

200 g

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2 dl

Soltorkade tomater i olja, avrunna

100 g

Basilika

1 kruka(or)

Parmesanost

¾ dl

Lasagneplattor, färska

200 g

Mandelspån

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Hacka lök. Dela zucchinin på längden och lägg ena halvan åt sidan. Skär fänkål och den ena zucchinihalvan i cm-stora bitar.
  3. Värm olja i en djup panna och fräs grönsakerna en stund. Tillsätt krossade tomater, fond, vin, salvia och oregano. Låt sjuda 10-15 minuter. Blanda ner sköljda och avrunna bönor och smaka av med salt, peppar och socker.
  4. Mixa färskost, matlagningsbas, soltorkade tomater och drygt hälften av basilikan till en sås. Blanda ner parmesan.
  5. Varva grönsakssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form, avsluta med lasagneplattor. Häll tomatsåsen överst.
  6. Hyvla resterande zucchini tunt på längden med en osthyvel. Lägg ut remsorna på tomatsåsen. Sätt in i mitten av ugnen 25-30 minuter tills den fått fin färg. Strö på mandelspån när den varit inne ca halva tiden.
  7. Toppa med basilikakvistar.

Anteckning

Liksom alla lasagner blir den bäst om den får vila 10-15 minuter innan den serveras, så ha lite tålamod hur gott den än luktar.