ViktVäktarna - Krämig tomatsoppa med cheddartoasts

Krämig tomatsoppa med cheddartoasts

8
Points®
Total tid
25 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En krämig tomatsoppa gjord på konserverade tomater och färskost, ljuvlig! Och till soppa vill vi ha bröd. Helst surdeg med ost. Och vitlök.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

5 klyfta(or)

Smör

2 tsk

Tomater, hela konserverade

2 förp, plommontomater

Vatten

4 dl

Umamibuljongtärning

1 st

Rörsocker

1 tsk

Färskost 11%

50 g

Chili flakes

¼ tsk, efter smak

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd

100 g, 8 små skivor

Cheddarost 35%

8 skiva(or)

Basilika

4 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250° och grill.
  2. Hacka lök och finhacka 3 vitlöksklyftor. Halvera de resterande två.
  3. Smält smör och stek löken minst 10 minuter på medelvärme utan att den tar för mycket färg. Blanda ner finhackad vitlök och låt steka med hastigt under omrörning. Blanda ner tomaterna, vatten, buljongtärning och socker. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter.
  4. Blanda ner färskost och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt och chili flakes. Spä ev. med lite mer vatten.
  5. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in högt upp i ugnen några minuter tills de blivit krispiga. Gnid de halverade vitlöksklyftorna, med snittsidan nedåt, mot bröden och lägg på en skiva ost på varje. Sätt in i ugnen ytterligare någon minuter tills osten smält. Toppa med basilika.
  6. Servera soppan med cheddartoasts.