ViktVäktarna - Kronärtskockstortellini med sparris- och ramslökssås

Kronärtskockstortellini med sparris- och ramslökssås

11
Points®
Total tid
2 tim 5 min
Förberedelse
50 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Hej, pastabagare! Jo, vi pratar med dig. För även om du aldrig gjort pasta förut är det aldrig försent att lära sig (liksom en hund och dess sittande). Det enda du behöver är lite tålamod till knådandet och någon armmuskel, alternativt pastamaskin. Här har vi gjort tortellini fyllda med en kronärtskocks- och hasselnötsröra som vi serverar med en riktig primörsås gjord på sparris, ramslök och parmesan.

Ingredienser

Durumvetemjöl

200 g

Ägg

2 st

Olivolja

1 tsk

Kronärtskockshjärtan i vatten

½ förp

Hasselnötter

3 msk, hackad/hackat

Ricotta

100 g

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

1 st

Sparris

2 knippe(n)

Vatten

6 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Spenat, färsk

70 g

Ramslök

50 g

Parmesanost

1 dl

Gröna ärter

3 dl

Hasselnötter

2 msk, hackad/hackat

Parmesanost

4 msk

Krasse

1 msk

Instruktioner

  1. Lägg mjöl i en matberedare och kör igång. Knäck ner ett ägg i taget och tillsätt oljan. Kör ihop till en smulig deg. Ta upp på ett bakbord och knåda för hand ca 10 minuter tills du har en ganska hård, men smidig, deg. (Beroende på äggens storlek kan du behöva tillsätta en liten skvätt vatten.) Rulla ihop till en boll, täck med plastfolie och lägg i kylen ca 1 timme.
  2. Lägg avrunna kronärtskockor, hasselnötter, ricotta och finriven vitlök i en matberedare och kör till en smet. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.
  3. Kavla ut pastadegen, för hand eller i pastamaskin, tills du har en avlång och väldigt tunn platta.
  4. Skär ut ca 8x8 cm stora kvadrater och lägg på ca 1 tsk fyllning i mitten av varje ark. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till en triangel (se till att det inte blir någon luft inuti). Vik sedan över fyllningen mot spetsen och nyp ihop snibbarna.
  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och dela resten i mindre bitar. Lägg undan topparna.
  6. Lägg de andra sparrisbitarna i en kastrull med vatten och buljong och koka utan lock tills sparrisen är helt mjuk, ca 7 minuter.
  7. Lägg spenat, strimlad ramslök, parmesan, sparris och lite av sparrisvätskan i en matberedare och kör till en slät sås. Häll på resterande buljong och blanda ihop. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Häll tillbaka i kastrullen och låt allt bli varmt.
  8. Koka tortellini i rikligt saltat vatten ca 3 minuter.
  9. Koka sparristopparna och ärterna 1-2 minuter i lättsaltat vatten.
  10. Fördela tortellini i djupa tallrikar och häll över såsen. Toppa med sparristopparna, ärterna, hasselnötter, hyvlad parmesan, rivet citronskal och krasse.

Anteckning

Är det inte säsong för ramslök, ersätt med samma mängd gräslök och 1 liten vitlöksklyfta.