ViktVäktarna - Krossad potatis med grillad lax och ajvaryoghurt

Krossad potatis med grillad lax och ajvaryoghurt

10
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Krossad potatis (eller smashed potatoes som det heter i USA, där det kommer ifrån) är precis vad det låter som – kokt potatis som krossas och sedan ugnsrostas gyllenbruna. De blir fluffiga på insidan och ljuvligt krispiga på utsidan. Dessa ugnsrostar vi med söta små morötter och toppar med parmesan, ströbröd, vitlök, timjan, paprikapulver och flingsalt. Och serverar med grillad honungs- och citronpenslad lax och en ajvar- och vitlökssås. Vattnas det i munnen än? Laga det så fort du kan, du kommer inte bli beskiven!

Ingredienser

Lax

600 g

Salt

1 tsk

Rapsolja

1 msk

Citron

1 st

Honung, flytande

2 tsk

Potatis

800 g

Morot

1 knippe(n)

Olivolja

1 msk

Parmesanost

50 g

Vitlök

1 klyfta(or)

Ströbröd (skorpmjöl)

2 msk

Timjan

1 tsk, torkad

Paprikapulver

1 tsk

Flingsalt

1 tsk

Timjan

1 knippe(n)

Vitlök

1 klyfta(or)

Grekisk yoghurt 0%

2 dl

Ajvar relish

1 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka potatis. Häll av vattnet, låt potatisen svalna något och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Krossa dem lätt med handen.
  3. Halvera morötter och lägg på plåten med potatis. Blanda potatis och morötter med olivolja.
  4. Blanda ihop finriven parmesan, rivet citronskal, ströbröd, timjan, paprikapulver, flingsalt och rivet citronskal. Strö över potatis och morötter och sätt in i ugnen till morötterna är mjuka och osttäcket gyllene, ca 20 minuter. Toppa med färsk timjan.
  5. Lägg lax på ett fat och krydda med salt. Vispa ihop rapsolja, pressad citron och honung och pensla på laxen. Grilla med skinnsidan ner tills den är klar.
  6. Blanda ihop yoghurt, ajvar och pressad vitlök. Ringla över plåten med potatis och servera med lax.