ViktVäktarna - Kyckling med citrondoftande rotfruktsgratäng

Kyckling med citrondoftande rotfruktsgratäng

8
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Potatisgratäng i all ära, men vad händer om du byter ut en del av potatisen mot morötter och palsternacka och dessutom kryddar upp den med örter, vitlök och citron? Jo, det berättar vi gärna – den blir godare! Och tror du oss inte så ber vi dig att testa, gärna så snart som möjligt.

Ingredienser

Potatis

400 g

Morot

200 g

Palsternacka

200 g

Lök

1 st, gul/gula

Mjölk 0,5%

3 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Vitlök

2 klyfta(or)

Timjan

1 tsk, torkad

Oregano

1 tsk, torkad

Citron

1 st

Ost riven 17%

2 dl, lagrad

Rapsolja

2 tsk

Kycklingbröstfilé

600 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skiva rotfrukterna och finhacka lök.
  3. Häll mjölk och matlagningsbas i en stor gryta och koka upp. Pressa ner vitlök och blanda ner örter. Smaka av med salt och peppar och lägg ner lök och rotfrukter. Låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ner rivet citronskal och hälften av osten och låt den smälta.
  4. Häll över i en ugnsfast form, toppa med resterande ost och sätt in i ugnen tills den fått fin färg, ca 10-15 minuter.
  5. Hetta upp olja i en panna och bryn kycklingen på båda sidor. Salta och peppra. Sänk värmen och låt den steka klart i pannan.

Anteckning

Vill du lyxa till gratängen är det väldigt gott att blanda ner lite chèvre.