ViktVäktarna - Kycklinglår med tomatsås och persiskt saffransris

Kycklinglår med tomatsås och persiskt saffransris

17
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Detta är ingen rätt du slänger ihop i ett nafs en onsdagkväll, men för en dag du har tid är den så väl värd tiden den tar. Tomat- och saffranskokta kycklinglår serverade med ett perfekt fluffigt persiskt ris med härlig skorpa. För den matlagningsglada är detta en fröjd!

Ingredienser

Ris, okokt

3 dl

Yoghurt naturell 3%

1 dl

Saffran

1 pkt

Lök

2 st, gul/gula

Olivolja

1 msk

Tomatpuré

2 msk

Tomater, passerade

2 dl

Gurkmeja

2 tsk

Kycklinglår utan skinn

8 st, vikt avser ätlig del

Saffran

1 pkt

Instruktioner

  1. Koka upp 3 liter saltat vatten i en teflonkastrull. Koka riset 10 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns en aningen hård kärna kvar. Sila riset.
  2. Sätt spisen på medelhög värme och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Blanda ner yoghurt och saffran och blanda runt ett par varv med en sked. Häll tillbaka riset – utan att röra om – och sätt på ett lock.
  3. Sänk plattan efter fem minuter till låg värme. Låt ångkoka 60 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.
  4. Skala och skiva löken. Hetta upp en traktörpanna och häll i oljan. Stek löken på medelhög värme 10 minuter tills den fått ordentligt med färg.
  5. Tillsätt tomatpuré, passerade tomater, gurkmeja och kycklinglåren. Salta och peppra. Sätt på ett lock och låt puttra på låg värme 35 minuter.
  6. Häll i saffran och låt puttra 15 minuter till. Servera med riset.

Anteckning

Det finns många filmer på youtube om hur man gör det perfekta riset. Sök efter “Persian rice”.