ViktVäktarna - Lamm med freekehsallad och tahinidressing

Lamm med freekehsallad med tahinidressing

12
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig sallad med stekt lammfilé, freekeh, ugnsrostade grönsaker, örter och en smarrig tahinidressing. En riktig helgsallad!

Ingredienser

Butternutpumpa

1 st

Aubergine

1 medelstor(t)/medelstora, liten

Lök

1 st, röd/röda

Rapsolja

2 tsk

Freekeh okokt

3 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Tahini, med salt

1 msk

Olivolja

1 msk

Lammfilé

500 g

Koriander

1 knippe(n), litet

Mynta

1 knippe(n), litet

Pumpakärnor

1 msk

Grekisk yoghurt 10%

1½ dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och dela pumpa i mindre bitar, ca 2 cm stora. Dela aubergine i lika stora bitar och klyfta lök.
  3. Lägg butternutpumpa, lök och aubergine i en påse och häll på olja. Blanda runt så att alla bitar täcks och häll sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och sätt in i ugnen tills grönsakerna är mjuka och fått färg, ca 20 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna något.
  4. Koka freekeh enligt anvisning på förpackningen.
  5. Blanda ihop yoghurt, tahini och riven vitlök. Smaka av med lite salt. Spä ev. med en liten skvätt vatten.
  6. Värm hälften av oljan i en panna och stek lammfilén tills den är så stekt som du vill ha den. Skiva upp tunt.
  7. Blanda freekeh med resterande olja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Hacka koriander och mynta grovt och blanda ner tillsammans med grönsaker och lamm.
  8. Lägg upp salladen på tallrikar och ringla över tahinidressingen. Strö över pumpakärnor.