Foto av Långjäst pizza med citron och kantareller från WW ViktVäktarna

Långjäst pizza med citron och kantareller

12
12
12
SmartPoints per portion
Total tid
24 tim 40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Avancerat
Har du inte testat att göra långjäst pizza innan är det hög tid! Det blir såå gott och är inte alls så svårt som det kanske verkar. Det handlar bara om framförhållning. Denna variant har vi toppat med en färskost- och gräddfilskräm smaksatt med citron och vitlök. Och så kantareller och persilja. En riktig lyxpizza som imponerar!

Ingredienser

Vatten

4½ dl

Jäst

5 g, färsk

Vetemjöl

370 g, proteinrikt, t ex manitoba cream

Durumvetemjöl

100 g

Olivolja

2 msk

Salt

1½ tsk

Färskost 11%

200 g

Gräddfil 12%

1 dl

Citron

2 st

Vitlök

1 klyfta(or), liten

Kantareller

300 g

Bladpersilja

4 msk

Instruktioner

  1. Dag 1, kväll: Blanda ihop vatten och jäst och blanda sedan ner mjöl, olja och salt. Blanda ihop med en slev tills du får en jämn deg, men du behöver inte knåda den. Det ska vara en ganska klibbig deg. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
  2. Vik ihop utifrån och in några gånger och låt den vila ytterligare 10 minuter.
  3. Dela upp degen i 6 bitar och vik ihop utifrån och in ännu en gång. Lägg över i varsin kopp. Täck med plastfolie och sätt in i kylen minst 12 timmar.
  4. Dag 2, kväll: Sätt ugnen på maxvärme. Sätt in en plåt eller pizzasten i ugnen och låt den bli ordentligt het.
  5. Vispa färskost med elvisp. Blanda ner gräddfil, pressa ner lite citronsaft och riv ner vitlök. Vispa ihop och smaka av.
  6. Ta ut degarna och stjälp ut på bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen inifrån och ut, lämna 1-2 cm kant orörd (detta gör att du kommer få härliga luftbubblor i kanten när den gräddas).
  7. Bre på färskostkrämen och toppa med kantareller (dra isär de kantareller som är väldigt stora).
  8. Lägg över pizzorna på den varma plåten eller pizzastenen. Grädda 5-10 minuter i övre delen av ugnen tills kanterna börjat svartna.
  9. Toppa med hackad persilja och rivet citronskal.

Anteckning

För extra lyxig pizza är det gott att hyvla över lite parmesan på den nygräddade pizzan.