ViktVäktarna - Långjästa pizzor med fraiche och tapenade

Långjästa pizzor med fraiche och tapenade

12
Points®
Total tid
13 tim 15 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Avancerat
Vad jobbigt det låter med långjäst deg, tänker du kanske? Men det är faktiskt busenkelt och handlar bara om planering. Tänk själv att komma hem trött en fredagskväll och plocka fram ett gäng långjästa (och därför extra smakrika) degar ur kylen och ha lyxig pizza klar i ett nafs!

Ingredienser

Vatten

4 dl

Jäst

4 g, färsk

Vetemjöl

475 g, proteinrikt, t ex manitoba cream

Olivolja

2 msk

Salt

½ tsk

Oliver i saltlag

1 dl, gröna

Kapris

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Citron

1 klyfta(or)

Svartkål

¼ st, ca 4 stora blad

Lök

2 st, röd/röda

Fraiche 5%

2 dl

Solroskärnor

2 msk

Instruktioner

  1. Dag 1, kväll: Blanda ihop vatten och jäst och blanda sedan ner mjöl, olja och salt. Blanda ihop med en slev tills du får en jämn blandad deg, men du behöver inte knåda den. Det ska vara en ganska klibbig deg. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
  2. Vik ihop utifrån och in några gånger och låt den vila ytterligare 10 minuter.
  3. Dela upp degen i 6 bitar och vik ihop utifrån och in ännu en gång. Lägg över i varsin kopp. Täck med plastfolie och sätt in i kylen minst 12 timmar.
  4. Dag 2, kväll: Sätt ugnen på maxvärme. Sätt in en plåt eller pizzasten i ugnen och låt den bli ordentligt het.
  5. Lägg avrunna oliver, kapris och vitlök i en mixer och kör till en grov röra. Blanda ner olja och lite pressad citronsaft. Smaka ev. av med lite salt och peppar.
  6. Repa kål och skiva lök relativt tjockt. Blanchera kålen.
  7. Ta ut degarna och stjälp ut på bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen inifrån och ut, lämna 1-2 cm kant orörd (detta gör att du kommer få härliga luftbubblor i kanten när den gräddas).
  8. Bre ut ett tunt lager fraiche på pizzabottnarna. Lägg på avrunnen kål och lök. Toppa med solroskärnor. Lägg över pizzorna på den varma plåten eller pizzastenen. Grädda 5-10 minuter i övre delen av ugnen tills kanterna börjat svartna. Klicka på tapenade.

Anteckning

Gillar du lite hetta är det gott att blanda ner färsk chili i tapenaden. Och köp inte de billigaste oliverna, för god tapenade krävs goda oliver!