ViktVäktarna - Langos med avokado, picklad lök och vesterhavsost

Langos med avokado, picklad lök och vesterhavsost

13
Points®
Total tid
2 tim 30 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Ugnsbakade gyllene och frasiga langos toppade med gräddfil, picklad lök, avokado, tångcaviar och vesterhavsost. En riktig dröm!

Ingredienser

Potatis

1 st

Picklad lök

1 medelstor(t)/medelstora, 1 rödlök, ½ dl ättikssprit 12% 1 dl socker 1 ½ dl vatten

Vatten

1 dl

Jäst

¼ pkt

Salt

½ tsk

Vetemjöl

2 dl

Rapsolja

2 msk

Avokado

1 liten(t)/små

Gräddfil 12%

2 dl

Tångcaviar

85 g

Vesterhavsost

1 dl, riven/rivet

Instruktioner

  1. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa med en gaffel.
  2. Blanda ihop ättikssprit, socker och vatten till en lag. Blanda tills sockret lösts upp. Finhacka lök och blanda ner i lagen, låt stå i kylen till servering.
  3. Blanda ut jäst i fingervarmt vatten och blanda sedan ner den mosade potatisen, salt och mjöl till en klibbig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Dela degen i fyra bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper penslat med ½ msk olja. Tryck ut till avlånga plattor inifrån och ut, strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
  5. Sätt ugnen på 225° och varmluft.
  6. Blås, eller pensla, bort mjölet från langosen och sätt in plåten mitt i ugnen 4-5 minuter. Ta ut och pensla langosen med resterande olja och sätt in igen tills de är gyllene, 5-10 minuter.
  7. Skiva avokado.
  8. Toppa de varma langosen med gräddfil, avokado, picklad lök, tångcaviar och riv över ost.

Anteckning

Hittar du ingen vesterhavsost funkar det fint med gruyère, eller annan favoritost, också!