ViktVäktarna - Langos med räkor, laxrom och dill

Langos med räkor, laxrom och dill

11
Points®
Total tid
2 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Hurra för frasiga och varma langos (till skillnad från kalla och soggiga marknadslangos alltså)! Ugnsbakade langos toppade med gräddfil, lök, räkor, laxrom, västerbottensost och dill skulle kunna vara den festligaste maträtten vi kan komma på.

Ingredienser

Potatis

1 st

Vatten

1 dl

Jäst

¼ pkt

Salt

½ tsk

Vetemjöl

2 dl

Rapsolja

2 msk

Lök

1 st, röd/röda

Gräddfil 12%

2 dl

Skalade räkor

150 g, ca 500 g med skal

Laxrom

50 g

Västerbottensost

1 dl, riven/rivet

Dill

2 msk

Instruktioner

  1. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa med en gaffel.
  2. Blanda ut jäst i fingervarmt vatten och blanda sedan ner den mosade potatisen, salt och mjöl till en klibbig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Dela degen i fyra bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper penslat med ½ msk olja. Tryck ut till avlånga plattor inifrån och ut, strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225° och varmluft.
  5. Blås, eller pensla, bort mjölet från langosen och sätt in plåten mitt i ugnen 4-5 minuter. Ta ut och pensla langosen med resterande olja och sätt in igen tills de är gyllene, 5-10 minuter.
  6. Finhacka lök.
  7. Toppa de varma langosen med gräddfil, räkor, rom, finriven ost och hackad dill.

Anteckning

Hittar du ingen laxrom, funkar det fint med vanlig stenbitsrom eller den lyxigare löjrommen också!