ViktVäktarna - Langosvåfflor med räkor, västerbottenskräm och picklad lök

Langosvåfflor med räkor, västerbottenskräm och picklad lök

8
Points®
Total tid
2 tim
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Du tittar på svaret till en av livets stora frågor – alltså vilket som är godast av våfflor och langos. Och svaret är båda! Vi slängde nämligen in en langos i ett våffeljärn och den är frasig, den är gosig och den är mycket enklare att göra än alla andra langosar! Sen toppade vi den med en västerbottensostkräm, räkor, rom, picklad rödlök och gräslök och var mycket nöjda med vårt resultat. Något alla med våffeljärn och langosdrömmar måste testa helt enkelt.

Ingredienser

Potatis

1 st

Vatten

1 dl, 37°

Jäst

¼ pkt

Salt

½ tsk

Vetemjöl

2 dl

Picklad lök

1 medelstor(t)/medelstora, 1 rödlök, 1 ½ dl vatten, 1 dl socker och ½ dl ättikssprit 12%

Grekisk yoghurt 0%

1½ dl

Västerbottensost

2 dl, riven/rivet

Skalade räkor

200 g

Stenbitsrom (caviar)

75 g

Gräslök

1½ msk, hackad

Rapsolja

1 tsk

Instruktioner

  1. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa med en gaffel.
  2. Blanda ut jäst i fingervarmt vatten. Tillsätt den mosade potatisen, salt och 2 dl mjöl och blanda ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Finhacka lök och lägg i en skål.
  4. Värm vatten, socker och ättikssprit i en kastrull och häll över löken.
  5. Blanda ihop yoghurt och västerbottensost.
  6. Dela degen i fyra bitar och lägg på en plåt med lätt mjölat bakplåtspapper. Tryck ut till avlånga plattor inifrån och ut och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
  7. Värm ett våffeljärn på medelvärme och pensla med olja. Grädda langosen tills de är gyllene och toppa med västerbottenskräm, räkor, rom, picklad lök och finhackad gräslök.