ViktVäktarna - Lasagne

Lasagne

14
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lasagne är en riktig storfavorit i våra hem och det är väl nästan ingen som ogillar det? Krämig, smakrik, mättande och värmande. Dessutom är lasagne enkelt att förbereda och kanske den bästa matlåderätt som någonsin funnits. Och såklart enkel att göra om till en vegetarisk variant för dem som vill äta mindre kött. Ja, ni hör ju, inte mycket att ogilla här inte! Här är ett recept på en perfekt (om vi får säga det själv?) klassisk lasagne bolognese.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

2 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

2 tsk

Nötfärs 5%

400 g

Timjan

1 tsk, torkad

Mejram

1 tsk, torkad

Tomatpuré

2 msk

Krossade tomater

2 förp

Margarin flytande 80%

1 msk

Vetemjöl

2 msk

Mjölk 0,5%

4 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Muskotnöt

1 krm

Lasagneplattor, färska

200 g

Mozzarella

100 g

Instruktioner

  1. Skala och hacka lök, morot, palsternacka och vitlök. Strimla purjolök.
  2. Hetta upp olja i en djup panna och bryn färsen. Blanda ner grönsakerna och låt fräsa med en stund. Blanda ner timjan, mejram, tomatpuré och krossade tomater. Låt sjuda ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Värm margarin i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk lite i taget. Lägg i buljongtärning. Låt koka upp och sjuda några minuter så att såsen tjocknar något. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  5. Varva béchamelsås, lasagneplattor och köttfärs i en ugnsfast form. Börja och sluta med béchamelsås. Dra isär mozzarella och toppa lasagnen. Sätt in i ugn ca 30 minuter.

Anteckning

Byt gärna ut lasagneplattorna till vad som passar dig bäst! En fullkornsvariant, bönlasagneplattor eller varför inte testa tunt skivad pumpa eller aubergine istället för pasta?