Foto av Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos från WW ViktVäktarna

Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

12
7
2
SmartPoints per portion
Total tid
30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lax med ett täcke av ströbröd, parmesan, dill och basilika. Vattnas det i munnen? Testa den!

Ingredienser

Potatis

800 g

Lax

500 g

Vatten

2 dl

Fiskbuljongtärning

1 st

Ströbröd (skorpmjöl)

3 msk

Dill

2 msk, finhackad

Basilika

2 msk, finhackad

Parmesanost riven

4 msk

Citron

½ st, rivet skal

Mjölk 0,5%

1 dl

Margarin flytande 80%

1 tsk

Broccoli

1 stånd

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatis.
  2. Lägg lax med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
  3. Blanda ströbröd, dill, basilika och riven ost. Riv i skalet och pressa i saften från citronen. Krydda med salt och peppar. Lägg örtblandningen på laxen och ställ in formen mitt i ugnen i tills den har en innertemperatur på 54-56°, ca 15-20 minuter.
  4. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  5. Dela broccoli i buketter och koka hastigt i lättsaltat vatten. Droppa ev. över lite citronsaft vid servering.
  6. Servera laxen med potatismos och broccolibuketter.

Anteckning

Det är också gott att steka broccolibuketterna i lite olja istället för att koka dem. Och kom då ihåg att steka med stammen också. Strimla den tunt och låt den hänga med i pannan!